top of page
Search
  • Writer's pictureDHALIA plesni centar

Koja je razlika između orijentalnog plesa i Tribal Fusiona?

U trbušnom plesu postoji nekoliko različitih plesnih stilova. Plesni stilovi koje možeš naučiti u plesnom centru Dhalia su: orijentalni ples i dva američka stila trbušnog plesa: Tribal Fusion i American Tribal Style. U nastavku ćemo navesti po čemu se razlikuju stilovi kako biste lakše odabrali idealan plesni stil za sebe.


Orijentalni ples

Orijentalni trbušni ples poznat je i kao raqs sharki, odnosno ples istoka, prepoznatljiv je po izolacijama različitih dijelova tijela, kružnim pokretima i raskošnim kostimima. Egipatski orijentalni ples možemo podijeliti na tri stila: klasični, moderni i folklorni. Neki od folklornih stilova su baladi, saidi, melaya leff, shaabi.

U orijentalnom plesu koriste se i mnogi rekviziti poput vela, štapa, činelica, mača, isis krila i lepeza s velom.

Kostimi i glazba na koju plesačica pleše ovise o stilu koji pleše. Najčešće se radi o kostimu sastavljenom od suknje i grudnjaka ukrašenih perlama, resicama ili kristalima.


Više informacija o orijentalnom plesu pročitaj ovdje.

Ako te zanima kako izgleda orijentalni ples, to možeš saznati ovdje.


Tribal Fusion

Lako je prepoznati Tribal Fusion na prvi pogled. U ovom specifičnom plesnom stilu koriste se tamnije boje kostima, velika količina srebrnog (metalnog) nakita od naušnica, ogrlica, ukrasa za kosu, narukvica, prstenja do velikih umjetnih cvjetova i drugačijeg glazbenog izričaja. Glazba na koju se pleše Tribal Fusion širokog spektra, najčešće je to elektronska glazba (dubstep, neke vrste psy-trancea, trap music), no pleše se ponekad i na drum solo, bliskoistočne ritmove, a nekada čak i na komercijalnu glazbu, hip-hop ili rock. Tribal Fusion se može plesati i u grupi i kao solo nastup, a plesni pokreti su, za razliku od orijentalnog plesa koji je puno mekši i nježniji plesni stil, u Tribal Fusionu su pokreti i izolacije oštrije i naglašenije te se puno više kombinira nekoliko pokreta odjednom (tzv. layerinzi) nego u orijentalnom plesu.


Više informacija o Tribal Fusionu pročitaj ovdje.

Ako te zanima kako izgleda Tribal Fusion, to možeš saznati ovdje.


American Tribal Style (ATS)

Primarna odrednica ATS®-a je grupna improvizacija. ATS® ima točno određena pravila za korištenje grupne improvizacije i koristi se definirani vokabular pokreta gdje se pomoću „plesnih znakova“ daje naznaka cijeloj grupi koji će se sljedeći pokret ili kombinacija otplesati. ATS® plesačice u svojim nastupima obično koriste i činelice koje sviraju uz izvođenje grupne improvizacije. Također se mogu koristiti i drugi plesni rekviziti kao npr suknje, velovi, košare, lepeze, mačevi itd. U standardnom ATS® kostimu koriste se dimije, suknje punog kruga, topić kojeg nazivamo choli, grudnjak obložen novčićima, nakit za glavu, mnoštvo raznolikog "vintage“ nakita, šljokaste ili šarene marame za kukove, šaroliki remen ukrašen raznim ukrasima i novčićima.


Više informacija o American Tribal Styleu pročitaj ovdje.

Ako te zanima kako izgleda American Tribal Style, to možeš saznati ovdje.

35 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page